Советские воинские захоронения в Венгрии

...cайт создан частным лицом и родственниками погибших. К гос.органам отношения не имеет. @Анастасия Столярова

Мини-чат

200

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Каталог статей

Главная » Статьи » Статьи на венгерском

Szergej Filonyenko, történész: a magyar revansisták saját érdekeiknek megfelelően próbálják felhasználni a "Voronyezsi Katasztrófát"

Сергей Филоненко: Венгерские реваншисты пытаются использовать "воронежское бедствие" в своих интересах

Magyarországon vannak revansista erők, melyek manapság törekednek a történelem meghamisítására, valamint a Második Világháború eredményeinek felül vizsgálatára, ugyanakkor vannak olyan erők, amelyek ellenállnak ezeknek a tendenciáknak. Ennek a véleményék adott hangot az IA Regnum tudósítóival folytatott beszélgetésében Szergej Filonyenko Professzor, a Történelem Tudományok Doktora, az Első Péter Cár nevét viselő Állami Voronyezsi Agrár Egyetem rektor helyettese.

A tudós elmondta, hogy Magyarország részt vett a harcokban a keleti hadszintéren, 1942 -ig a fronton harcba állított Második Magyar Hadsereg létszáma több mint 2oo ooo  katonát és tisztet tett ki, ami az ország tíz milliós lélekszámához viszonyítva nagyon sok volt. " Tekintetbe kell venni, hogy nem csak harcok folytak itt, összecsapások, melyek nem tartottak tovább, mint hat hónap. Arról van szó, hogy a Donnál a hadsereg a közel ezer éves állam történetének legnagyobb vereségét szenvedte el, a mai napig bezárólag. Ezért a Doni és Voronyezs melletti csaták - a Második Világháborús nemzeti tragédia szinonímái. Magyarország három kötetes történelmében külön rész foglalkozik a " Voronyezsi vereséggel " - mondta Szergej Filonyenko.

A történész szavai szerint, a magyar hadsereg hatalmas  doni veszteségei miatt , pontosan a Voronyezsi körzetben található a legtöbb magyar temetkezési hely - több száz. Az 199o- es évek végén, a katona sírokról rendelkező kétoldalú Államközi Megállapodás szerint, a Voronyezsi régióban, annak a ténynek köszönhetően, hogy a szatelit államok közül éppen a magyarok szenvedték el itt a legnagyobb vereséget, született meg a döntés két központi magyar katonai temető létesítéséről. Az első központi magyar katonai temetőt az 199o-es évek végén nyitották meg Boldürovkában, Osztrogozs járásban, a másodikat - 2oo3-ban Rudkinóban , Hoholszki járás, ez a legnagyobb, itt több mint 2o ooo  magyar katona és tiszt nyugszik.

"Bölcs döntés volt ez abból a  szempontból, hogy  a területen több száz sír volt szétszórva, össze kellett gyűjteni őket egy központi temetőbe. Ez nem vitás. A surlódást az okozta, hogy a helyi lakosokat  nem tájékoztatták arról, hogy ez gyakorlatilag a legnagyobb magyar katonai temető a világon - az egyetlen ilyen nagy méretű nálunk, az Orosz Föderáció területén, több tízezer katona maradványait őrzi - mondta Szergej Filonyenko. - Azonnal megszületett a döntés, hogy Gremjacsban új katonai temetőt kell létesíteni azoknak a szovjet katonáknak, akik a magyar hadsereg ellen harcoltak. Egyidejüleg méreteiben, el kell érje azt a szintet, amekkorát magyar részről építettek. Hasonló döntés meghozatala után többet a katona sírok kérdése nem merült fel, fontosságát, véleményem szerint, elvesztette." Az Emlékpark, emlékezik az IA Regnum beszélgető partnere, 2oo5-ben került megnyitásra. Szergej Filonyneko is kihangsúlyozta, a Külügyminisztérium ajánlásának szellemében, a magyar delegációk soha nem a Rudkinói Emlékparkhoz mennek először - csak azután, hogy lerótták kegyeletüket a szovjet katonák Emlékművénél Gremjacsban.

A tudós szerint, a "magyar" temetőkben nem csak magyarok nyugszanak. Tudjuk, hogy Magyarországon  zsidó munkaszolgálatos zászlóaljakat hoztak létre: ezekben több, mint 5o ooo zsidót gyüjtöttek össze. " Azt mondták nekik: nem fogjuk mi itt lelőni magukat, majd a Donnál az oroszok megsemmisítik magukat, és fegyvertelenül hajtottak ide zsidókat, kommunista párttagokat, szociál-demokrata párttagokat,akik a Donnál csapataink támadása alá keveredtek. Egyedül a második Központi Temetőben (Rudkinó), több mint 2ooo zsidó nyugszik - azok a munkaszolgálatosok -  mondta Szergej Filonyenko.

A Kormányközi Megállapodás nem csak a magyaroknak engedte meg nagy  katonai temetők létrehozását Voronyezsben, hanem , végül is a szovjet katonák magyarországi sírjainak rendbetételéhez is elvezett. "Magyarországon a szovjet katonai sírok szép, rendezett állapotban találhatóak . Nem voltak mindig  ilyen rendben, természetesen. Az 1990-es években ugyan valóban voltak problémák.  Abban mutatkoztak meg, hogy csapataink kivonulása után a vörös csillagot leverték a temetőinkben lévő sírokról, láttam saját szemmel. De, amikor a magyarok alá írták a kormányközi megállapodást velünk a hadi sírokról, és mi megnyitottuk itt az Emlékparkokat, rendbehozták a mi temetőinket. Pakson, Budapesten, Kaposvárott, és még 7-8 különböző városban, ahol jártam, a temetkezéseket meglepően szépen ápolják. Ebből a szempontból jelenleg nincs probléma" - vélekedik a történész.

" A Voronyezsi régió hadisírjainak problémái szorosan kapcsolódnak a megszálló rezsimhez. A Voronyezsi Front csapatai a megszállás ideje alatt körülbelül 2oo esetben jegyeztek fel brutalitást a megszállók részéről. Százalékos arányban kifejezve - mintegy 6o%-ot közvetlenül a fasiszta német csapatok követtek el, - mintegy 3o%-ot a magyar erők, a megmaradó eseteket - néhány akta a finnekhez köthető (tény, hogy nekik csak karhatalmi egységeik voltak  ) - és 5% az olaszokhoz. Az atrocitások megmaradó részét a német és a magyar megszállók vitték véghez. Osztrogozsszkban például koncentrációs tábort létesítettek, magyar őrséggel. Az atrocitások minden esete le van írva a dokumentumokban, melyek túlnyomó többsége tudományos forgalomban van. Az elmúlt két évtizedben megkezdődött  a megbékélési folyamat. Így, az olaszok nemsokára megünneplik Rosszoshban az óvoda megnyitását, (1993-ban megnyitották)a magyarok részt vettek az Osztrogozsszki múzeum rekonstrukciójában, mivel ott volt a magyar csapatok főhadiszállása, és a harcok során a "Régészeti Múzeum" elpusztult.

A történész szerint " Ma abban rejlik a probléma, hogy a hatalom váltással egy politikához kötődő új hullám emelkedik fel, a Második Világháború történetének felülvizsgálatára. A Második Magyar Hadsereg doni megsemmisülésének dátumát egyes revansista erők a saját érdekeiknek megfelelően próbálják meg felhasználni, a szokásos gyász ünnepségeken. Emlék ünnepségeket szervezni, persze nagyon fontos, mint ahogy azt a tragédiát is meg kell érteni, ami Magyarországot érte: hiszen csak ebben a Voronyezsi Régióban lévő két temetőben több, mint 3o ooo magyar katona fekszik, ami több, mint a teljes XXI. századi magyar hadsereg létszáma  a NATO -ban. "

" Azok a magyar veteránok, akikkel sikerült találkoznom, elismerik, hogy igazságtalan ügyet szolgáltak, hogy ez a háború tisztességtelen volt, - mondja Szergej Filonyenko. - A jelenlegi helyzet Magyarországon azzal kapcsolatos, hogy újnáci és reakciós erők sarjadnak. Egyes országokban ezek a folyamatok sokkal kifejezettebbek, néhányban kevésbé nyilvánvalóak - minden a reakciós erők nagyságától függ ezekben az országokban. Például, Szlovákia is harcolt a Németek oldalán, voltak szlovák hadosztályok, és Rosztovot is szlovák hadosztályok ostromolták, részt vettek a Don környéki sztyeppékken viselt harcokban, de ott most teljesen más a helyzet, mint Magyarországon, amennyire én tudom, nincsenek revansista megnyilvánulások. Magyarországon vannak olyan erők, amelyek megpróbálják meghamisítani a történelmet, és ugyanakkor vannak olyan erők is , akik harcolnak ezekel  a tünetekkel. "

Amint arról korábban az IA Regnum beszámolt, Magyarországon januárban hivatalos gyász szertartást tartottak a Második Magyar Hadsereg 1943-as Don-kanyarban elsznevedett megsemmisítő veresége emlékére. Az 199o-es években kezdődtek meg a tárgyalások a Voronyezsi Régió és a magyar hatóságok képviselői között, a magyar katonai temető lehetséges létrehozásáról. Az Osztrogozsszki terület két falujában - Urüvben és Boldürevkában - kereszteket állítottak az elesett magyaroknak. 2oo3 -ban Rudkinó faluban, Hoholszki járás, nem tekintve a többség tiltakozásával, megtartották a magyar katonai Emlékpark megnyitását, ahol több, mint 2o ooo  megszálló nyugszik. Az Emlékpark létesítésére a Magyar Kormány 8oo ooo  amerikai Dollárt fordított.Источник: http://www.regnum.ru/news/1495416.html
Категория: Статьи на венгерском | Добавил: Anastasiya (22.12.2012)
Просмотров: 848 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar

Форма входа

Поиск

***

 • ВЕНГЕРСКИЙ КРАСНЫЙ КРЕСТ
 • ПАСПОРТА ОБД ПО АЛФАВИТУ
 • ОПИСЬ АРХИВА ЮГВ В ПОС-ВЕ
 • СПИСКИ В ПЕРЕНОСАХ 1945-47
 • СПИСКИ В ЗАХОРОНЕНИЯХ
 • ***

 • КАРТЫ, КООРДИНАТЫ
 • .

 • ЦАМО РФ материалы
 • ***

 • ЛЕТЧИКИ
 • ***

 • СТАТЬИ (рус.) CIKKEK oroszul
 • СТАТЬИ (венг.) CIKKEK magyarul
 • ***

 • БЛАГОДАРНОСТИ
 • ***

 • ОБРАТНАЯ СВЯЗЬ
 • ***

 • ОБД-Мемориал
 • Подвиг народа
 • Форум Патриотцентр
 • Венгерский форум
 • РАЗНОЕ (кладовка)