Советские воинские захоронения в Венгрии

...cайт создан частным лицом и родственниками погибших. К гос.органам отношения не имеет. @Анастасия Столярова

Мини-чат

200

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

ОБД-Мемориал

http://obd-memorial.ru

http://obd-memorial.ru/flash-memorial.html

Tisztelt Honfitársaim!

A Nagy Honvédő Háborúban kivívott győzelemért nagyon drága árat fizettünk.

Sok ezer ember sorsa tisztázatlan maradt.Mind a mai napig folyik az elesett katonák sírjainak felkutatása. Munkánkat annak érdekében szerveztük meg, hogy a Haza védőinek emlékét megőrizzük, és a gyakorlatba is átültessük a mondást: " Senkit nem felejtünk, senki nem felejt". Az Orosz Föderáció Elnöke utasítások és rendeletek sorát adta ki ennek érdekében.

Az Orosz Föderáció Elnöke 2oo3 év Április 23. án kelt 698 as utasítása a katonai emlékörző munka megszervezéséről az Orosz Föderáció Területén valamint a 2oo6 Január 22 én kelt parancs a " A Haza védelmében hősi halált haltak emlékének megörzéséről", az Orosz Föderáció Honvédelmi Minisztériuma létrehozta generált információs adatbázisát  a Haza védelmezőiről, akik a Nagy Honvédő Háború idején valamint az azt követő években vesztették életüket és tűntek el nyomtalanul . (OBD Memorial)

A projekt fő célja: állampolgárok millióinak lehetőséget adni arra, hogy megismerjék vagy tájékozódjanak hősi halált halt , továbbá nyom nélkül eltűnt rokonaik és családtagjaik sorsáról, meghatározhassák végső nyugalomra helyezésük pontos helyét.

Az Orosz Fegyveres Erők háttér apparátusa (Az Orosz Fegyveres Erők Katonai Emlékközpontja ) egyedülálló munkát végzett  , mind nagyságában, mind technológiájában, mind pedig a határidők tekintetében, melynek eredménye ként globális jelentőségű információs rendszer jött létre,a  világtörténelemben példa nélkül.

A projekt technikai részét - létrehozását és tartalommal való feltöltését az OBD Memorial honlapnak  (www.obd-memorial.ru) az  "Elektronikus Archivum   "szakmai szervezet biztosította.

Az egységes adatbázis feltöltéséhez igénybe vett adatok mind hivatalos archívumokból származnak, melyeket az Orosz Föderáció Honvédelmi Minisztérium Központi Adattára, az Orosz Föderáció Honvédelmi Minisztérium Haditengerészet Archívuma, az Orosz Föderáció Katonai Archívuma, az Orosz Föderáció Állami Archívuma továbbá ezek regionális intézményei és az Orosz Föderáció a Haza Védelmében Elesettek  Emlékét Örző Szolgálata kezel.

Az iratok döntő része - a harcoló alakulatok jelentései az elszenvedett pótolhatatlan veszteségekről, egyéb archív iratok, veszteségek pontosítása ( temetések, tábori kórházak és egészségügyi zászlóaljak dokumentumai, szovjet hadifogságba esettek kartonjai és így tovább), valamint feljegyzések az eltemetett szovjet tisztekről  és közlegényekről.

Ön információt találhat weboldalunkon az elesett rendfokozatáról, alakulatáról, ahol szolgált, halálának idejéről és annak okáról ( megölték, sebesüléseibe belehalt, nyom nélkül eltűnt ) valamint az eltemetés helyéről.

Továbbá a személyi adatokról rendelkezésünkre álló összes eredeti dokumentum szkennelt formában megtalálható honlapunkon . Ezek a dokumentumok lehetővé teszik a halottak pontos beazonosítását, mivel gyakran további információkat tartalmaznak, mint például a hozzátartozók neve és címe, akiket a temetésről értesítettek.

Több mint 13 millió oldalt archív dokumentumot szkenneltünk be és tettünk hozzáférhetővé az interneten keresztül  több mint 3o ezer katonai temetésről készült feljegyzéssel egyetemben.

Elsőként Önök ismerhetik meg a valós iratokat, folytathatnak keresést és kutató munkát.

Mind a mai napig nincs még egy ország a világon, amelyik ilyen adatbázist mondhatna magáénak. Egy ilyen projekt végrahajtása többlépcsős lánc felépítését igényli papír alapú dokumentumok tömegének összegyűjtésével, ellenőrzésével, azok tartalmának megfejtésével, névsorok millióinak tisztázásával, az adatok kereshető adatbázisba való feltöltésével, a dokumetumokhoz való globális hozzáférés egyidejűsítésével.

Éppen ezért az összes ebben a feladatban érintett résztvevő különleges felelősséget érzett azért, hogy minden elkövetett hiba egyik vagy másik harcos sorsát illetően végzetes lehet.

Mindez még értékesebbé teszi azt a tényt, hogy éppen napjaink Oroszországában az állam egységes fellépése, a társadalmi szervezetekkel, tudományos technikai vállalatokkal közösen vezetett az OBD Memorial létrejöttéhez.

Az OBD Memorial méltó emlékműve minden a mi Hazánk és annak érdekeinek  védelmében elesett ,nyom nélkül eltűnt katonának, gyakorlati megvalósítása a ' Senkit nem felejtünk, senki nem felejt" elvnek.

Folyamatosan aktualizáljuk adatbankunkat.

Utolsó frissítés ideje 2o12 Július 9Az információ forrása

Az adatbázist szkenneléssel, információ gyűjtéssel és információ feldolgozással építettük fel -az Interneten keresztül is kutatható formában - amely hivatalos forrásból származó információkat tartalmaz.

A munka első fázisa 2oo6 ban kezdődött. 2oo7 évben jelent meg először szabad hozzáféréssel a neten az OBD Memorial, a www.obdmemorial.ru webhelyen.

Hatalmas munkát végeztünk: több tízezer dokumentumot gyűjtöttünk össze, és öntöttünk elektronikus formába, összesen több, mint tízmillió oldalt. A bennük tárolt személyes adatok több, mint húszmillió feljegyzést tartalmaznak.

Az OBD ben feldolgozott dokumentumok döntő többségét a Vörös Hadsereg pótolhatatlan veszteség jelentései alkotják , valamint leírások és listák a nyom nélkül eltűntekről, továbbá a szovjet tisztek és katonák eltemetéséről.

Feldolgozott alapesetek " Harcoló alakulatok jelentései a pótolhatatlan veszteségekről " és a VASt hadifogságba esett szovjet katonák törzslapjai (mai nevén Német szolgálat ) , melyeket az Orosz Föderáció Honvédelmi Minisztérium Központi Irattára őriz (TsAMO RF) , a Temetés Nyilvántartó Alapítvány kartonjai, melyeket az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek Háborús Emlékközpontja tárol. (VMTs VS RF)

Levéltári források, ahonnan az adatok származnak

   • Az Orosz Föderáció Honvédelmi Minisztérium  Központi Irattár (TsAMO RF). Akták  58 és 33,

            amelyben a  Nagy Honvédő Háborúban elszenvedett helyrehozhatatlan veszteség iratait gyüjtötték egybe .

       • Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek Háborús Emlékközpon (VMTs VS RF)

         Alap dokumentumok

          " katonai temetés kartonok ."


Форма входа

Поиск

***

 • ВЕНГЕРСКИЙ КРАСНЫЙ КРЕСТ
 • ПАСПОРТА ОБД ПО АЛФАВИТУ
 • ОПИСЬ АРХИВА ЮГВ В ПОС-ВЕ
 • СПИСКИ В ПЕРЕНОСАХ 1945-47
 • СПИСКИ В ЗАХОРОНЕНИЯХ
 • ***

 • КАРТЫ, КООРДИНАТЫ
 • .

 • ЦАМО РФ материалы
 • ***

 • ЛЕТЧИКИ
 • ***

 • СТАТЬИ (рус.) CIKKEK oroszul
 • СТАТЬИ (венг.) CIKKEK magyarul
 • ***

 • БЛАГОДАРНОСТИ
 • ***

 • ОБРАТНАЯ СВЯЗЬ
 • ***

 • ОБД-Мемориал
 • Подвиг народа
 • Форум Патриотцентр
 • Венгерский форум
 • РАЗНОЕ (кладовка)