Советские воинские захоронения в Венгрии

...cайт создан частным лицом и родственниками погибших. К гос.органам отношения не имеет. @Анастасия Столярова

Мини-чат

200

Статистика


Онлайн всего: 7
Гостей: 7
Пользователей: 0

Моричхида Mórichida

Населенный пункт/ Település: Моричхида Mórichida  
Область/ Megye: ДЬЕР-МОШОН-ШОПРОН / GYŐR-MOSON-SOPRON
Координаты/ Koordináták: Населенный пункт
Захоронение
В настоящее время населенный пункт
/ A település ma:

Существует/ Létezik

 
В настоящее время захоронение
/ A temetés helye ma:
Существует/ Létezik

 
 
 
Имеющиеся сведения о захоронении
/ Rendelkezésre  álló információk az elhunytakró:
нет
 
 
 
Паспорт в ОБД (орфография ОБД)
/ Az OBD nyilvántartás száma:
нет

 
 
Захоронено всего (по паспорту ОБД)
/
Összes eltemetett az OBD nyilvántartás alapján:
всего/ összesen:

известно/ ismert:

 
 
Захоронено всего (по другим источникам)
/ Мösszes eltemetett más nyilvántartás alapján:
всего/ összesen:

известно/ ismert:

 
 
Известные имена/ Név szerint ismeretes: 
 
 
 
Восстановленный список/ Összeállított lista: нет  
 
 
Венгерские источники/ Magyar források:
 


 
Сведения о переносах в захоронение из
/ Áthelyezésre vonatkozó adat honnan:

 


 
Сведения о переносах из захоронения в
/ Áthelyezésre vonatkozó adat hová:
 
Источник сведений о переносе
/ Az áthelyezésre vonatkozó adatok forrása::
ЮГВ (Szovjet Déli Hadeseregcsoport).

 


 
Дополнительная информация/ További információ:
 
 
 
Материалы/ Anyagok:

Szívélyes üdvözlettel:
Nagy Ildikó

Ugyanakkor Bedecs Rudolf a következőket írja:"A Béke poraikra II. kötetét lapozva olvastam, hogy Tét községben nincs elesett magyar katona a nyilvántartás szerint, viszont 6 magyar katona el van temetve akik a falu közelében estek el, egyikük neve még a fejfán is szerepel születési és elhalálozási dátummal: Horváth Sándor, valamint egy korábban elhunyt (öngyilkos lett 1944 december környékén) személyre emlékszik édesapám akinek a neve Vékony Sándor volt. Utóbbi személy nem honvéd, hanem magasabb rangban volt."
Téten az evangélikus temetőben három tömegsírba és 1-1 külön sírba lett temetve magyar ill. német katona tudomásom szerint. Ezekből a sírokból a két utóbbi maradt érintetlenül. Az egyik sírban Helmuth Noack német katona nyugszik. Őt a hozzátartozók nem engedték átvinni a soproni temetőbe, mivel a háború után Tétről valaki felvette velük a kapcsolatot és tudtak róla, hogy itt esett el és nem akarták, hogy máshová kerüljön. A másik fejfán "két magyar katona" felirat szerepel. Utóbbi sírban Vékány Sándor és ... Boldizsár nyugszik. A sírt most is gondozzák.  Vékony Sándor ő 1944 decemberében lett öngyilkos még karácsony előtt, pontos dátumot nem tudok. Állítólag valami falubelijével volt konfliktusa (aki az itt állomásozó SS-ben volt), és a konfliktus azzal zárult, hogy lelőtte a jelenlegi mozi közelében (a német katonák itt voltak elszállásolva), viszont a golyó nem volt halálos emiatt visszament a magyar katonák szálláshelyére (ez a haranglábi iskola épülete), és ott fejbe lőtte magát. Itt a hozzátartozók szintén értesítve lettek, gondolom emiatt nem kerestetik. A ... Boldizsárnál egyelőre vezetéknevet nem tudok. Őt március 26-án lőtték le az oroszok. Gyakorlatilag Tétről az Ürgehegy irányába menekült és ott az oroszok elfogták, majd bekisérték a falu első utcájába, és a Zrínyi utca sarkán agyonlőtték és három napig nem engedték eltemetni. Aki látta mind megjegyezte, hogy a szép szőke haját fújta a szél... A dögcédula alapján itt is a hozzátartozók (idős szülei) értesítve lettek. Állítólag az Alföldön éltek a szülei. 
 Pár éve a német katonák fel lettek szedve és át lettek temetve Sopronba. Köztük - az elmondások szerint - magyar katonai egyenruhamaradványok is jöttek elő, tehát köztük jó-pár magyar katona maradványa is távozott. Tét környékén ismerősim legalább 6 elesett magyar katonáról tudnak. (egy aki a kisrétnél esette el az pl egy jó darabig - nyárig biztos -  ott volt eltemetve ahol lelőtték)  Újabb infót most kb. egy hete kaptam, hogy Tét- Ürgehegy felé is rengeteg holttest feküt az út mentén március 26 után köztük német-magyar vegyesen. A kiásott sírokból előkerült egy azonosítható személy is (Horváth Sándor 1923-1945), valamint egy angol, vagy amerikai  (?) Georg-Marx. akinek a nevét kiírták egy keresztre ami az evangélikus temetőben a ravatalozó közelében van elhelyezve. Tét környékén még Lesvárnál is voltak harcok, mivel a híd felrobbantása után érkeztek be még menekülő magyar-német csapatok akik már nem tudtak átkelni (nem tudták, hogy kb 1km-el feljebb Lesvárnál van egy fahíd ami épen maradt), hogy ők hol lettek eltemetve azt nem tudni, de a háború után még jó darabig egy oroszok által vezetett - egy magyar őrmester által kilőtt - német gyártmányú harckocsi is ott árválkodott. A páncélost kilövő katona szintén elesett. 

Ennyit tudok elmondások alapján, de pl. a katolikus temetőben eltemetettekről jómagam nem is tudtam. Ahogy megfigyelhető a háború utáni helyzet az sem kizárható, hogy valakik még mindig ott nyugszanak ahol éppen akkor el lettek akkor temetve. A Kisalföldben pl. most volt egy cikk, hogy pár éve a hídnál - ahol német légvédelmi állások voltak - most találtak meg tereprendezéskor négy német katona maradványait. "


 


Фото/ Fényképek:
 istochnik soobshit o tom, chto v katolicheskom kladbishe Mórichida  Морицхида округ Дер Мошон Шопрон  lezhit Osvoboditel, odna Dusha. 

soobshenie ob etom dali v 2008-05-21 10:05:52


http://www.haboruskeresoszolgalat.hu/?id=&t=60&page=22#id=&t=60&page=29

да, мэрия сообщила его имя. по ОБД был похоронен в виноградниках и с ним еще.

Форма входа

Поиск

***

 • ВЕНГЕРСКИЙ КРАСНЫЙ КРЕСТ
 • ПАСПОРТА ОБД ПО АЛФАВИТУ
 • ОПИСЬ АРХИВА ЮГВ В ПОС-ВЕ
 • СПИСКИ В ПЕРЕНОСАХ 1945-47
 • СПИСКИ В ЗАХОРОНЕНИЯХ
 • ***

 • КАРТЫ, КООРДИНАТЫ
 • .

 • ЦАМО РФ материалы
 • ***

 • ЛЕТЧИКИ
 • ***

 • СТАТЬИ (рус.) CIKKEK oroszul
 • СТАТЬИ (венг.) CIKKEK magyarul
 • ***

 • БЛАГОДАРНОСТИ
 • ***

 • ОБРАТНАЯ СВЯЗЬ
 • ***

 • ОБД-Мемориал
 • Подвиг народа
 • Форум Патриотцентр
 • Венгерский форум
 • РАЗНОЕ (кладовка)